Blog 7 augustus 2018

Belangrijke keuzes en beslissingen nemen? Hoe doe je dat?

IMG_0636.jpg
rafke 21jan 2018 kopie.jpg
Who is this sweety.JPG
39080820_220000578670678_5464959491722182656_n.jpg
rafke 9 april.jpg
IMG_0071.JPG
luca1.jpg

Hoe maak je keuzes? Hoe overwin je keuzeproblemen? Hoe leer je te luisteren naar je intuïtie? 

Mensen denken vaak dat  je als 'zieleknijper' het leven altijd netjes onder controle hebt, maar niets is minder waar. Niet dus, ook  ik word door het universum nog steeds uitgedaagd  om heel hard te gaan voelen en gelukkig maar want het is zo' n helend en wijs proces.

De inspiratie van mijn blog  gaat over hetgeen ik vorige week zelf beleefd heb. Het gaat over de impact van een keuze, hoe omgaan met keuzeproblemen, hoe twijfels overwinnen om uiteindelijk  toch te  luisteren naar mijn intuïtie.

Tijdens  de paasvakantie is  Rafke, mijn oudste hond gestorven. Gelukkig heb ik nog Gaelle,  een lieve  labrador van  10 +  in huis.
Ik weet nog hoe ik 15 jaar geleden de meest angstige pup uit de kennel meenam en hoe hij openbloeidde toch een bazig kereltje. Een wonder van een hond. Ik ben nog steeds dankbaar voor onze fijne tijd samen.

Wel dat liefdevol Rafke verscheen in de  nacht van 27 juli in mijn droom.
De ochtend nadien plofte ik in de zetel met een warme tas koffie om naar vaste gewoonte mijn mails te checken weliswaar met de droom in mijn achterhoofd.  Ik  overliep  wat Facebook berichten tot mijn aandacht getrokken werd door een oproep uit een Roemeens asiel met vraag naar gastgezinnen om verwaarloosde honden een nieuwe kans en een warm en liefdevol  nest te bieden.

Ik scrolde over het bericht en ontdekte  foto's en filmpjes van ontredderde honden. Deze arme zielen zitten opgesloten in een  kooi met hun blik  op leeg, moe en uitgedoofd, wachtend op redding van buitenaf. Vreselijk!! 
Pfff, dat kwam recht binnen in mijn gevoelig hart!! De tranen rolden over mijn wangen. Sprakeloos was ik , hoe harteloos gaan sommige mensen om met dieren, wetende dat dieren de meest liefdevolle wezens op onze schepping zijn! 
Ik sloeg mijn laptop toe en besloot om naar de carwash te gaan en nog wat inkopen te doen. Maar bij al deze activiteiten vond ik  geen rust! Het bleef knagen, mijn gedachten en gevoel gingen uit naar dat Roemeens asiel. 

Hoe maak je de meest passende keuze? 

Stap 1: voel gevoelens in 

Als onprettige gevoelens zich aandienen is het steeds een uitnodiging om ze te gaan invoelen en te gaan onderzoeken. Je kan ze helaas niet wegstoppen, ze verdringen of verdoven. Onprettige gevoelens zijn er in allerlei kleuren en toonaarden, zoals 
frustratie, boosheid, het ervaren van angst en twijfels , verdriet, gevoelens van somberheid , emotionele en lichamelijke pijnen, enz. enz.

Stap 2: neem jouw TIJD om te voelen

Wat ik doorheen de jaren geleerd heb is om de nodige tijd te nemen om het hele scenario van een keuze of beslissing goed te leren doorvoelen. 
Zoals ik schreef in een eerder blog zijn sterke emoties vaak een slechte raadgever en bestaat er veel kans dat je achteraf spijt krijgt van een beslissing die je genomen hebt op basis van een emotie of impuls. 
Een nachtje slapen voor je beslist is zeer wijs en voor belangrijke beslissingen heb je soms wel een aantal dagen of zelfs weken nodig vooraleer het helemaal helder en duidelijk  wordt.

Stap 3: laat het allemaal toe, ook al is het intens en pijnlijk! Enkel door de diepte in te gaan kan je echt gaan invoelen of het een zielskeuze is of niet. 

Tijd nemen om te voelen kan je best doen als je je even wegtrekt uit je drukke activiteiten. De natuur is voor mij steeds de plek die rust, inzicht en inspiratie brengt. Misschien ken jij ook wel zo'n rustplek waar je de verbinding met jezelf goed kan invoelen ...

Toeval of niet? Vorige week kon ik een paar dagen genieten van een lang weekend in Luzern, een ideale plek met zicht op meer en bergen. Even weg uit de drukte van mijn dagelijkse activiteiten en  ruimte maken  om goed te kunnen voelen en onderzoeken hoe ik dat ga aanpakken.

Stap 4: durf jouw keuze ook van alle kanten te bekijken 

Het is ook belangrijk om naast dat voelwerk  te gaan kijken wat je ratio zegt?
Wat is de impact van jouw keuze op je leven? Wat als het moeilijk wordt? Blijf ik mijn enthousiasme en verantwoordelijkheid dragen ook al wordt het knap lastig en wanneer het helemaal anders uitdraait dan aanvankelijk gepland? Kan ik voldoende tijd vrijmaken in mijn agenda voor extra zorg en aandacht? enz.

Ik heb dus  heel goed in kaart gebracht dat het ook allemaal anders kan uitdraaien dan initieel gedacht en ook al gekeken hoe ik daar dan kan op inspelen en waar en bij wie ik dan ten rade kan gaan,  want het is vaak zo dat het leven heel anders kan uitpakken dan gepland.

Stap 5: ga op zoek naar meer informatie, neem de tijd om je te bevragen,  zoek of lees ervaringen van mensen die het jou al voordeden. 

Hulpbronnen en bondgenoten  kunnen je helpen bij  het zoeken naar je eigen inzichten omtrent een keuzeprobleem of een belangrijke beslissing. Soms stelt die ander net die vraag  die maakt dat je het geheel helder ziet! 

Echter, maak uiteindelijk je eigen beslissing, elke mens is uniek en wat voor jou past is , is daarom niet de keuze van je beste vriendin, collega of moeder.

Stap 6: vraag een signaal aan het universum, een teken zodat ook jouw ziel betrokken is bij de keuze die je maakt

Na het uitgebreid voelwerk, het aanspreken van hulpbronnen en  het opmaken van een  actie plan  om mijn keuze uit te voeren is het waardevol om nog een signaal te vragen aan het universum. Dat werkt vaak doorslaggevend en geeft althans voor mij berusting en vertrouwen in de gemaakte keuze.

Weet dat het universum steeds voor je werkt als je leeft in overeenstemming met je ziel. Alles heeft altijd een reden en toevalligheden gebeuren niet zomaar,  maar vallen je juist toe als je er klaar voor bent om ze te ontvangen.

Mijn vertouwen in het universum heeft me tot op vandaag nog nooit geschaad, integendeel.

Mijn hart en verstand zijn in lijn  om te kiezen  voor de adoptie van Louke ( want zo zal mijn adoptiefhond heten). 
Maar is het ook goed voor mijn persoonlijke groei en levenswerk? 

Ik gooi het dan gewoon  in de ether en luister goed naar de signalen die ik krijg.

Tijdens mijn avondwandeling met Gaelle (mijn labrador ) ontmoette ik twee hondenliefhebbers  die hun hond ook uit een asiel gaan halen waren. Hoe synchroon kan het leven niet zijn ?  Net wat ik nodig had om 100% overtuigd te zijn!

Zo dankbaar dat mijn puzzel  mooi in elkaar past , dankbaar voor de signalen. Verstand, hart en ziel op éénzelfde lijn, de twijfel voorbij, ,genietend van de verworven inzichten.

Sta  jij ook voor een belangrijke beslissing?
Ervaar je nog twijfels en is het gegeven nog niet helemaal helder?

Dan  wens ik  jou ook veel voelwerk toe!  Durf er in te duiken, het is niet altijd prettig en comfortabel maar het maakt je wijzer! 
Neem jouw tijd en laat je intuitie of hogere Wijsheid je leiden en breng dit alles in evenwicht met de 'aardse' en praktische beslommeringen die de keuze met zich meebrengt.

Wat mijn Louke betreft, ik verwacht deze lieverd eind augustus in België. 

Ps. Wens jij ook een warme thuis te geven aan een verwaarloosde viervoeter?  
       Volg het dagelijks werk van Maria Cristina op deze link.

Geniet nog met volle teugen van de fijne zomertijd! 🌻

Lieve Plasch
Lic. Psychologie
www.go4balance.eu 

Dit artikel met iemand delen?
Go4Balance is een merk van Lieve Plasch
Louizalaan 143/4
1050 Brussel
info@go4balance.eu Advieslijn: +32 (0)477 200 200
Van maandag tot vrijdag (feestdagen niet)
9u30 - 12u en van 14u - 16u30

Wij accepteren betalingen met VISA, MasterCard, Maestro, Bancontact / Mister Cash, iDEAL, Sofort Banking, GiroPay, EPS Überweisung en bank overschrijving via het beveiligd MultiSafepay betalingsplatform.

Go4Balance doneert elke maand aan de 'Vier Voeters stichting' om dierenwelzijn volop te steunen.

Go4Balance remedies worden vervaardigd in een laboratorium conform volgens de wettelijke HACCP normen.

© 2024 Valterra bv - BE 0872 091 168 - privacybeleid - cookies - algemene voorwaarden
website by celcius.be
Het product werd
toegevoegd aan je winkelmandje.
Winkelmandje bekijken
Verder winkelen